Cara Nak Buat Cucur Ikan Bilis Gebu

18012019 Cucur ikan bilis hari ini memang sangat sedap. Walaupun dah banyak kali buat cucur tapi kali ni Kak Bell gunakan cara yang lain pulak.


Cucur Ikan Bilis Rangup Sedap Sampai Tak Cukup Sepinggan

Kalau biasanya saya meletakkan sedikit baking powder tapi hari ini saya menggantikannya dengan soda bikarbanat selepas membaca cadangan dari seorang blogger.

. Kalau sebut juadah santai minum petang cucur atau cekodok lah yang paling diminati. Nak letak apa-apa yang korang suka pun boleh. 2 cawan air.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah. Memang lengkap la menu ni. Nak try juga buat cucur bilis yang gebu dan lembut macam kat kedai tu kan.

Ikan bilis - dikisar atau ditumbuk halus. Selama ini dah banyak kali cuba tetap tak menjadi. Lagi-lagi cucur ikan bilisNak buat cucur ni selalu menguji kesabaran kita sebab kadang-kadang susah nak dapatkan cucur yang lembut dan sedapRupanya ada cara nak buat cucur ikan bilis lembut ni.

Korang baca la ya kat gambar ada caranya. Gunakan sudu gaulkan tepung gandum bersama bawang besar ikan bilis lobak merah serta daun kucai atau sup dan garam. Nak buat cucur udang udang pulak tak ada.

Tapi ikan bilis yang saya gunakan agak lembut jadi saya tak buat apa apa. Pastikan adunan tidak pekat dan cair. Akhirnya teringat ikan bilis Langkawi yang sedap sangat tu.

1 labu bawang besar Dipotong secara dadu Segenggam ikan bilis Boleh kisar atau tumbuk halus jika suka Garam secukup rasa. Yesss jadi cucur ikan bilis. Ikut selera kita untuk meletakkan bahan-bahan lain seperti kobis ataupun udang kering.

Btw nama pun cucur bilis. Kalau nak membuat cucur yang rangup di luar dan lembut di dalam bancuhan pertama kena guna air panas menggelegak. Actually cara pembuatannya semua sama.

Satukan semua bahan dan masukkan air panas kacau hati-hati tu. Telur Goreng Sedap Hingga Tak Payah Lauk Lain Jemput-jemput atau cucur yang biasa dimakan untuk. Cucur Ikan Bilis ni memang sedap tau.

Ibnatie -Aziza Mat Roff. Cara buat cucur jagung rangup di luar lembut di dalam. Hanya tambahkan sesenduk nasi je gais.

1 sudu kecil garam. Anggaran bahan ikut kuantiti tepung gandum. Ikan bilis boleh digoreng seketika atau boleh juga ditumbuk kasar.

Hanya basuh dan terus masuk ke dalam adunan. Bila ada resepi cucur udang ikan bilis yang dikongsikan macam ni jadi senanglah kita nak buat dan pelajari secara praktis. Cara Membuat Cucur Ikan Bilis.

2 12 cawan tepung. Sebelum satukan bahan-bahan tu panaskan dulu minyak. Digoreng rangup di luar namun lembut dan gebu di dalam.

Lembutnya hanya guna. Isi jagung yg dihiris Tepung gandum Cili kisar Udang kecil atau ikan bilis tumbuk kasar Bawang besar dihiris Serbuk kunyit serbuk ikan bilis Garam gula secukup rasa Telur -1 biji Air suam Nota. 1 cawan ikan bilis.

Sedikit hirisan lobak dan daun sup. Gaul tepung dengan yis. Anak cakap Mantul sedapnya.

Senang ringkas dan pantas. Cucur Bilis Lembut Gebu. Lagi-lagi cucur ikan bilisNak buat cucur ni selalu menguji kesabaran kita sebab kadang-kadang susah nak dapatkan cucur yang lembut dan sedapRupanya ada cara nak buat cucur ikan bilis lembut ni.

Jemput ni biar dia ada rasa manis sikit masin sikit kira jadilah tu. Air panas mendidih secukupnya bukan suam-suam kuku tetapi yang baru mendidih. Jangan risau boleh try resipi ni senang je nak buat and confirm kenyang lah.

Bahan-Bahan Resepi Cucur Ikan Bilis 2 cawan tepung gandum 1 sudu kecil yis mauripan 12 cawan ikan bilis 1 biji bawang besar garam. Resepi Cucur Ikan Bilis Sedap Lembut by Sajjad April 14 2022 April 14 2022 Jika anda suka makan gulai ikan bilis yang lembut rangup dan sedap boleh buat sendiri di rumah menggunakan resepi rahsia viral dengan cara yang sangat mudah tetapi hasilnya memuaskan sebagai hidangan keluarga. 1 cawan ikan bilis.

1 sudu besar perisa maggi cukup rasa. Tips ni kawan kak Fyza yang bagi. Kuih Resepi Ikan Resepi Daging Resepi Kambing Resepi Lembu Resepi Rusa Resepi Telur Resepi Ayam Berempah Resepi Air Minuman Resepi Resepi Udang.

Dan rupanya baru tahu cara atau Teknik rahsia nak dapatkan cucur yang kekal rangup bila nak makan. Jom buat cucur ikan bilis petang ini. Tak nak cucur keras kejung boleh cuba yang ni.

Lebih sedap dari letak telur dan guna air panas. Cara-cara Membuat Resepi Cucur Ikan Bilis. Terima kasih Liyana Ahmad untuk perkongsian resipi Cucur Ikan Bilis ini.

Guna bahan bahan mana yang ada sahaja. By Bella Jamal 3292017. RASA kongsikan resipi cucur ikan bilis yang senang nak dibuat.

BAHAN-BAHAN 3 cawan tepung gandum. Seperti yang dikongsikan oleh Nana Ismail ni nak dapatkan cucur yang lembut. Satukan semua bahan dan masukkan air panas kacau hati-hati tu.

Bawang besar - didadu. Yang ada hanya udang harimau kalau nak dipotong pun besar besar sangat. 1 sudu besar perisa maggi cukup rasa.

Terima kasih Julia Aleen Aireish kerana berkongsi resepi tersedap ini. Cara buat cucur bulat yang mudah dengan bahan yang sedia Ada dirumah cukup memudahkan Kita membuat ya Mari Cuba kawan2bahan2 nya2 cawan. Cara Mudah Buat Puding Mangga Sedap Menarik Memang Menjadi.

Senang je kan nak buat dia. Selain itu ikan bilis juga boleh diganti dengan isi udang. Rasanya juga sedap dan menyelerakan.

Resepi cucurcekodok ikan bilis lembut dan rangup Resepi dan Cara Buat Cucur Gebu Duration. Goreng ikan bilis dan bawang sekejab. Sebelum satukan bahan-bahan tu panaskan dulu minyak.

Petua lembutkan jemput-jemput ikan bilis tanpa telur dan air panas. Jemput ni biar dia ada rasa manis sikit masin sikit kira jadilah tu. Resepi gaul-gaul dan goreng sahaja.

Kalau yang mana baru kahwin nak hidangkan. Masukkan air dan gaul rata. Selebihnya barulah guna air sejuk biasa.

Terima kasih Julia Aleen Aireish kerana berkongsi resepi tersedap ini. 1 sudu kecil garam. Gaul bahan pakai senduk.

Masukkan semua bahan dalam bekas gaul sebati. Ibnatie -Aziza Mat Roff. Lembut gemalai je jemput-jemput tu.

Sesuai minum petang ataupun sarapan pagi. 2 cawan tepung gandum. Makan 5 ketul sudah kenyang.

Dah ada plan ke nak masak apa untuk minum petangKalau belum ada apa kata korang buat Cucur Ikan BilisResepi simple dan sangat mudah disediakanBahan2 pun capai jer apa yang ada dalam peti ais tuPsstt ni saya nak share satu tips petua supaya cucur atau bahan gorengan kita menjadi rangup dan sedapIni rahsia makcik2. Perapkan selama 30 minit. Adunan pula tak lembik dan tak keras sangat baru menjadi cucur yang bulat dan tidak leper apabila digoreng.

Cara serta petua untuk membuat cucur jagung yang rangup di luar dan lembut gebu didalam. Lembut di dalam garing di luar. Selebar 2 jari pasti tak sedap kerana udang kecil lagi manis untuk dibuat cucur udang.


Cucur Ikan Bilis Rangup Di Luar Dan Lembut Di Dalam Azie Kitchen


Cucur Jagung Dapur Masakan Indonesia Bawang


Cara Gampang Membuat Cucur Ikan Bilis Rangup Di Luar Lembut Di Dalam Yang Bisa Manjain Lidah Best Recipes


Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup Dan Lembut Youtube

Post a Comment

0 Comments

Ad Code